1. Gendang telah di palu memberi isyarat kepada jentera parti-parti politik untuk masuk ke gelanggang bagi merentap merebut kuasa politik di dalam negeri ini.

Dada akhbar penuh dengan berita pemimpin politik yang menabik dada dengan megah, dengan keyakinan bahawa mereka telah sedia masuk gelanggang merebut kuasa di dalam parlimen dan mendirikan Kerajaan Malaysia

  • Didalam keadaan sademikian, tidak hairanlah ramai di antara, lebih dari 72,000 ahli Persatuan ini yang bertanya-tanya.  Apakah peranan mereka dalam PRU15 yang akan datang ini?

 Bagi menjawab soalan ini dua perkara penting mesti dikaji dengan teliti.

a)        Setakat mana pendapat dan pandangan pemimpin-pemimpin politik ini realistik?

Mereka hanya mampu membuat analisa berasas data yang diperolehi oleh jentera mereka di akar umbi. Mereka tidak dapat pandangan yang lebih holistik dan menilaikan kemampuan dan kekuatan pihak-pihak lain. Mereka hanya dapat laporan dari kakitangan pertubuhannya sendiri di akar umbi, yang sudah semestinya akan memberi gambaran bawa mereka telah melakukan yang terbaik dan cenderung membuat laporan yang mirip kepada kekuatan dan kemenangan parti berkenaan.

b)        Disebaliknya ahli-ahli PPKM yang juga berada di akar umbi dan tidak terlibat dengan aktiviti politik kepartian boleh memberi pandangan yang lebih holistik dan tidak mirip kepada pandangan mana-mana parti politik.

3.         PPKM adalah sebuah badan yang berdisiplin di mana ahli-ahlinya mengambil sikap dan pandangan yang telah dipersetujui oleh pemimpin-permimpin yang mewakili ahli-ahlinya dari diseluruh tanah air.

            Kekuatannya menerusi peti undi adalah sekurang-kurangnya seperti berikut:-

72,000 Ahli + Isteri = 144,000

Tambah 4 anak      =  288,000

           Jumlah                   = 432,000

4.         Hitungan secara kasar ini saja dapat menunjukkan bahawa ppkm boleh mempengaruhi sekurang-kurangnya 432 ribu undi.

Ini tidak termasuk pengundi baru yang mewakili cucu cucu pesara yang akan masuk dalam gelanggang pengundi bagi PRU 15 ( mengikut budaya Melayu anak-anak muda biasanya  mendapatkan nasihat dari orang tuanya dalam perkara baru yang mereka menemui saperti mengundi dlm PRU 15.)

5.         Menyokong pegangan dasar ahli-ahli PPKM, mereka tidak digalakkan undi mengikut parti kepastian

Oleh yang demikian trend pengundian yang akan dipelopori oleh PPKM adalah mengikut dasar berikut:-

a)        Calon yang telus dan berintegriti tinggi. Tidak terlibat di dalam apa-apa tuduhan dalam mahkamah.

b)        Penyokong kuat Perlembagaan Malaysia dan patuh kepada Kontrak Sosial yang ditandatangani untuk mencapai Kemerdekaan Malaysia.

c)         Berjiwa RUKUN NEGARA.

d)         Taat Setia kapada Raja dan Negara

e).        Mengakui Agama Islam sabagai Agama Rasmi dan kebebasan penganut-penganut Agama lain mengikut kepercayaan masing masing.

6.         Ahli-ahli akar umbi hendaklah berterus-terang memberitahu mereka yang ingin menjadi calon dalam PRU 15 dan ingin mendapat sokongan dari ahli-ahli PPKM perlulah patuh kepada semua syarat-syarat yang ditetapkan oleh PPKM.

7.         Pengajaran dalam PRU14 perlu disedari oleh ahli PPKM. Janji manifesto hanya manis dibibir bukan realiti. Track rekod yg memerintah masa kini dan masa lalu perlu di perhatikan. Semua parti politik ada Negeri yang mereka perintah.