1.    Seluruh Dunia Islam diselubungi perasaan sedih bercampur geram atas kezaliman dan pembunuhan beramai-ramai (massacre) rakyat Palestin, termasuk kanak-kanak dan wanita yang tidak berdosa.

2.       Perdana Menteri Malaysia dan Ketua-Ketua Negara Islam telah mengutuk dengan sekeras-kerasnya kezaliman Kerajaan Zionis terhadap rakyat Palestine dan mendesak PBB mengambil tindakan segera menghentikanya.

3.       Sama-samalah kita berdoa kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala, supaya menyelamatkan rakyat Palestine sambil menghulurkan dana bagi membantu mereka. Sudahkah kita tanya diri kita apa kekuatan rakyat Islam bagi menyedarkan rejim Zionis Israel dan sekutunya, Amerika Syarikat supaya tunduk kepada Masyarakat Islam Sedunia.

4.       Pada pendapat saya Umat Islam merupakan golongan pengguna (Consumers) yang terbesar di dalam dunia. Oleh itu marilah kita gunakan kelebihan ini untuk  menundukkan regim Zionis dan sekutunya Amerika Syarikat, supaya lebih menghormati masyarakat Islam.

5.       Marilah kita melancarkan kempen seluas-luasnya supaya kita memboikot semua barangan pengeluaran dan perusahaan rejim Zionis Israel dan Amerika Syarikat. Sebagai contoh mengapa menggunakan Petroleum atau gas Caltex, Shell atau BP jika kita ada Petronas.

Mengapa kita berlanggan dengan Kentucky Fried Chicken dan lebih-lebih lagi McDonald  dan memberi bayaran francais yang mengalir kepada negara Zionis dan Amerika Syarikat?

Mengapa kita galakkan budaya minum kopi jenama yang membayar francais kepada negara Zionis dan Amerika Syarikat?

Mungkin alasannya kebanyakkan “coffee house” ini kepunyaan orang Melayu tempatan. Tetapi soalnya, berapa banyak francais yang dibayar setiap hari atau setiap tahun  kepada mereka dari Negara Zionis dan Amerika Syarikat?

6.       Bawalah perubahan untuk mengutamakan barangan dan perusahaan Negara sendiri atau keluaran Negara Islam. “Buy Muslim First.”

Sekiranya kita tidak boleh perolehi keperluan kita itu dari Negara Islam, kita boleh mendapatinya dari negara lain saperti Soviet Union, China, Korea, Jepun dan lain2 Negara.

Apabila semangat ini meresap ke dalam sanubari setiap Umat Islam, maka wujudlah banyak lagi perusahaan untuk mengeluarkan produk dan perusahaan yang diperlukan oleh rakyat tempatan, sebagaimana dalam ungkapan Inggeris, “Necessity is the mother of invention”.

Dengan tersebarnya dan meresap budaya ini kita akan dapat menggantikan produk dan pengurusan yang selama ini kita bergantung kepada negara Zionis dan Amerika Syarikat.

7.       Marilah kita semua menyambut seruan ini. Kenal pasti perusahaan dan perkhidmatan yang ada hubungan terus dengan Negara Zionis dan Amerika Syarikat, dan mewarwarkan kepada saudara-mara dan rakan taulan kita supaya jangan menyokong perkhidmatan dan perusahaan Zionis tersebut.

8.       Bersama ini diperturunkan beberapa foto yang mengambarkan kezaliman dan penindasan terhadap rakyat Palestin supaya membakar semangat kita untuk membela nasib saudara Islam. Kita bersama perlu membela nasib mereka.

9.       Semua ini bukanlah satu retorik politik, tetapi sebagai memanjangkan sabda junjungan kita  Nabi Muhammad SAW, yang diriwayatkan oleh Baihaqi,

” Sesiapa yang tidak mengambil berat urusan Kaum Muslimin maka dia bukanlah termasuk dalam golongan mereka”

10.     Marilah kita membuktikan yang kita benar benar berjiwa lslam,dan memainkan peranan kita sebagai seorang Islam sejati.

YAD Tan Sri Dato’ Paduka Raja Dato’ Wan Mahmood bin Pawan Teh

Presiden

PPKM

16 May 2021 / 4 Syawal 1442